Tutorial: Blinde Rits inzetten


Uitgebreide foto tutorial over het inzetten van een blinde rits.

1. Eindresultaat blinde rits. 2. Binnenkant blinde rits.
3. Boven: Voorkant van de blinde rits.
Onder: Achterkant van de blinde rits.
4. De gewone naaivoet vervangen door een speciale blinde rits voet. Deze is los te kopen in naaimachinewinkels of fourniturenwinkels.
5. Een omslag van 3 cm wordt afgemeten. Mag ook meer dan 3 cm zijn. Minder dan 3 cm mag ook, maar dat is niet aangeraden, omdat de rits dan misschien niet genoeg omslag zal hebben om op zijn plaats te blijven. 6. Bij rekbare of zachte stoffen vlieseline naadband opstrijken. Omdat deze naadband smal is (en van een dunne laag), wordt de omslag met meerdere stroken naadband voorzien. Lagen van 2, 3 of 4 is zelfs nog beter voor het op zijn plaats houden van de rits, zodat de omslag niet door de spanning van de rits in gesloten stand uit zijn vorm getrokken wordt./td>
7. De omslag wordt omgeklapt en gestreken om een duidelijke grenslijn te creeren. 8. De rits helemaal opengeritst tegen de grenslijn vastspelden. De ritsopening met de voorkant van de rits op de stof leggen. De achterkant van de rits is dus nu zichtbaar.
9. De blinde rits voet zodanig verstellen dat de naald zo dicht mogelijk naast de ritsluitingrand stikt. De ritsluitingrand wordt door de ritsvoet op zijn plaats gehouden door het speciale rolletje in het midden. Het linker midden rolletje is bedoeld voor het stikken van de rits aan de linkerkant van de ritsvoet. Het rechter midden rolletje is bedoeld voor de rechterkant van de ritsvoet. 10. De rits niet tot het einde stikken, omdat je toch niet om de ritssluiter heen kan stikken. Er blijft een stukje aan het einde over die later nog op een andere manier wordt vastgezet. Neem dus een rits die net iets langer is dan wat je nodig hebt.
11. Met naald en draad een stopje naaien op de rits tot waar de ritsopening opengeritst mag worden. 12. Het rokgedeelte onder de rits verder met naadband opstrijken waar de twee achterpanden van het rokgedeelte aan elkaar gestikt worden. De naadband moet aansluiten op waar de rits stiksel eindigt.
13. Vanaf het einde van de omslagrand van de ritssluiting de twee achterpanden van het rokdeel dichtstikken op de naadband tot aan de zoom. 14. De bovenkant van de ritssluiting afwerken. De achterzoomband vaststikken op de achterkant van de rits. Onderdraad is goudkleurig en bovendraad in dit geval groen.
15. De blinde rits is klaar. Eventueel een haaksluitinkje bevestigen bovenaan de rits.